plaatje diefstal wifi def

Omdat telefoonabonnementen steeds duurder worden, hebben veel jongeren een smart phone met een prepaid kaart. Internet en social media gebruiken ze alleen met gratis wifi. En wifi is op steeds meer plaatsen voorhanden. Steeds vaker wordt het ter beschikking gesteld, zie bijvoorbeeld het initiatief in Eindhoven. Maar soms is een verbinding niet voldoende beveiligd door de eigenlijke gebruiker en lift een ander gratis mee.

Maar is dat nu zomaar toegestaan, de internetverbinding van een ander gebruiken?

Het checken of er überhaupt een wifi netwerk aanwezig is, is toegestaan. Maar bij het aanmelden op het desbetreffende netwerk gelden andere regels.

Aanmelden

Aanmelden op het wifi netwerk van iemand anders kan naar mijn idee echter wel degelijk strafbaar zijn.

Toch heeft het Hof Den Haag eerder bepaald dat meeliften op andermans wifi niet strafbaar is. Dit omdat er geen sprake kan zijn van computervredebreuk aldus de rechter. Net als veel andere juristen vind ook ik dit wel erg ruimhartig van het Hof en ben ik heel benieuwd naar het oordeel van ons hoogste rechtscollege (HR).

In de tussentijd kan ik dus richting mijn kinderen roepen wat ik wil maar gebruik maken van de wifi van een ander is op zichzelf niet strafbaar.

Hacken

Bovenvermelde uitspraak geldt ook wanneer het wifi-netwerk is beveiligd. Dus zelfs het hacken van een dergelijk netwerk is niet strafbaar aldus het Hof. Echter inbreken op een betaald netwerk met als oogmerk daar dan niet voor te hoeven betalen, kan wel degelijk strafbaar zijn op basis van artikel 326c Wetboek van Strafrecht.

Afwachten

Het is dus vooralsnog afwachten op ons HR. Wat zullen zij beslissen over meeliften op andermans wifi. Ik ben benieuwd. Wat denken jullie?

2 reacties aan “Gebruik wifi diefstal?”

 1. Er is nog een kant aan dit verhaal. Namelijk: Beveiliging; Wie biedt de WIFI verbinding aan? Dat is vaak niet te zien. Het is mogelijk dat de aanbieder van dat WIFI punt, al het verkeerd in de gaten houdt.

  Indien je bent verbonden met een WIFI netwerk, zal je telefoon direct controleren op mails. Tijdens die controle wordt jouw inlognaam en wachtwoord verzonden. Dus binnen 5 seconden heb je al gevoelige informatie doorgespeeld aan een onbekende.

  Daarbij gaat het verkeer onversleuteld door de lucht. Een WIFI signaal is niet een rechte lijn, maar zijn 2 circels. De antenne van de hotspot, is het centrum van de eerste circel. Indien jij in het circel zit van de hotspot, kan je verbinding maken. Vervolgens maakt jouw apparaat ook een circel aan om terug te kunnen zenden. Iemand die in deze 2 circels zit, kan al het verkeer afluisteren. De meeste WIFI verbindingen halen een bereik van minimaal 10 meter. Dus binnen die 10 meter, kan iemand anders zitten die jouw wachtwoorden afluistert. Dit hoeft niet eens de aanbieder te zijn van de hotspot.

  Dan vraag ik me af: Zijn we hier wel bewust van?

  Dus zorg altijd dat je met een versleutelde hotspot kan verbinden. En versleutel je hotspot thuis. Stel je voor dat een hacker via jouw openstaande router een cybercrime pleegt. Waar komt de politie verhaal halen?

  • Dank voor je reactie Dwayne.
   Ik ben ook voorstander van versleuteling. Vandaag ontving ik via twitter ook de reactie dat het meeliften op onbeveiligd wifi netwerk niet strafbaar kan zijn omdat je telefoon, tablet of ander apparaat in veel gevallen automatisch aanmeldt op dergelijke “open” wifi.
   Een van mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op het aanbieden van wifi.

Geef een reactie

(verplicht)

(verplicht)

© 2010 Socialned | Beheer Powered by Indigo Webstudio Suffusion WordPress theme by Sayontan Sinha