Seo expert worden
Online Marketing

Hoe word je een SEO-expert?

Een SEO-expert word je niet zomaar in een middagje. Je moet zorgen dat je je goed verdiept in de theorie en de praktijk. In dit blog zal ik een aantal belangrijke stappen bespreken die jou kunnen helpen bij het worden van een SEO-expert. 

Begrijp de zoekmachines

We beginnen met misschien wel de allerbelangrijkste stap om een SEO-expert te worden. Leer de zoekmachines te begrijpen. Als je weet hoe de zoekmachines werken, wordt het inspelen hierop steeds eenvoudiger. Zo leer je dat relevantie, autoriteit en kwaliteit de drie belangrijkste pijlers zijn in de zoekmachines. Speel hierop in door je content aan te passen.

seo zoekresultaten

https://webleaders.nl/seo-consultant/Zoals je kan zien, geeft Google bij een zoekopdracht naar ‘seo’ vooral prioriteit aan website die informatie verschaffen. In de eerste vijf posities zijn geen SEO bureaus te bekennen. Kijk dus niet alleen naar zoekwoorden die veel zoekvolume hebben en waar je dus graag gevonden op wil worden, maar ook naar de zoekresultaten binnen Google. Een pagina optimaliseren voor ‘seo’ is alleen relevant als je dit begrip van begin tot eind uit kan leggen of als je een cursus verschaft. Bij ‘SEO specialist‘ krijg je weer hele andere zoekresultaten.

Verbeter je SEO-skills

“Verbeter je SEO-skills”. Heel simpel gezegd, maar oh zo belangrijk. Zorg dat je je verdiept in SEO en dat je je skills blijft verbeteren. Verdiep je bijvoorbeeld door het lezen van verschillende blogs, volg experts op Twitter en LinkedIn. Deze experts kunnen je een hele hoop extra skills leren. (Oud-)werknemers van Google zijn erg populair op social media kanalen. Vaak lees en leer je daar als eerste over de nieuwste algoritmes van de zoekmachine.

Als je met vragen over bepaalde onderwerpen zit, is het goed om je hierin verder te verdiepen. Ga op zoek naar een mooi blog over dit onderwerp en zoek het antwoord op je vraag. 

Maak blogs over jouw SEO-kennis

Een goede manier om te leren is door te praten over de kennis die je hebt opgedaan. Door jouw skills in een blog te verwerken, kun je niet alleen anderen helpen met jouw kennis, maar zul je zelf ook leren. Je begrijpt de theorie beter door het op te schrijven en wellicht heeft iemand die jouw blog leest er een andere kijk op waaruit jij weer kan leren. Maak dus geregeld een blog en deel deze op een platform waar je interactie kan hebben met andere SEO-experts.

Nog een handige tip: houdt platformen als Frankwatching, Marketingfacts en Emerce in de gaten. En lees dan niet alleen de blogs, maar ook de reacties. Vaak delen experts hier hun mening en weerleggen ze bepaalde punten in het artikel.

Volg een cursus

Een handige manier om meer kennis op te doen en wellicht nieuwe deuren te openen, is het volgen van een cursus die je certificeert als SEO-expert. Hierbij is het wel heel belangrijk om de juiste cursus te volgen. De cursus moet goed aansluiten bij de punten waar jij nog meer in wil ontwikkelen. Meer leren over technische optimalisatie of juist liever over effectieve linkbuilding? Met de juiste cursus kom je verder in jouw vakgebied.

Ga op zoek naar de cursus die goed aansluit bij jouw behoeften. Zo leer je veel meer en ben je na het succesvol afronden van de cursus, een certificaat rijker. Sla de algemene SEO cursussen liever over, omdat in deze cursussen vaak niet diep genoeg op de materie wordt ingegaan.

Tip: Volg je cursus bij een bedrijf die naast algemene SEO ook kennis heeft over lokale vindbaarheid, zodat jij bijvoorbeeld op zoekwoorden als ‘SEO Rotterdam‘ gevonden kan worden.

Creëer je eigen routine

Een bepaalde routine creëren kan je enorm helpen bij het behalen van successen met SEO. Hierbij is het belangrijk om de juiste tools te vinden die jou helpen bij dit succes. Er zijn tegenwoordig tal van tools te vinden op het internet die jou kunnen helpen. Dit betekent echter niet dat je al deze tools moet gebruiken om succes te behalen.

Kies de tools uit die jij fijn vindt en die op elkaar aansluiten. Jij bent namelijk degene die deze tools moet gebruiken. Ga dus niet klakkeloos tools overnemen omdat iemand anders deze gebruikt. Laat je inspireren door anderen maar overweeg uiteindelijk welke tools het beste bij jou passen. Deze tools zijn een te raden:

  • Ahrefs
  • Google Keyword Planner (of Keywordtool.io, als je bereid bent hiervoor te betalen)
  • SeRanking
  • Majestic

Oefenen

Oefenen, oefenen, oefenen. Het in de praktijk brengen van de kennis die je hebt opgedaan is uiteindelijk de allerbeste manier om een expert te worden. Het gezegde: “oefening baart kunst” is hier dan ook goed van toepassing. Door regelmatig je nieuw geleerde SEO-skills in de praktijk te testen, word je steeds beter en kan je een echte expert worden. 

Blijven leren

Het is heel belangrijk dat je altijd blijft leren. Er zijn continue veranderingen in het online marketing landschap. Meta description van 160 tekens of toch meer, wat we enkele jaren geleden zagen? En wat dacht je van de FAQ rich snippet in de zoekresultaten? Zorg dat je op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen en probeer deze eens uit. Wellicht passen ze in jouw routine en helpen ze bij het behalen van succes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *