Er zijn  al veel publicaties geschreven over de zin en onzin van het gebruik van social media als middel in het onderwijs.  Ik volg met interesse de (soms verhitte) discussies over de meerwaarde  ervan.  Uiteraard zijn al deze  onderzoeken, whitepapers, blogs etc. zinvol. Het is immers belangrijk om te kunnen toetsen of social media inzet in de lespraktijk ook werkelijk een meerwaarde heeft.  Daarmee creëer je draagvlak om innovatieve social media experimenten op te schalen en “staand” te krijgen binnen het onderwijsproces.

Daarom social media in het onderwijs

Ik ben altijd erg onder de indruk van de docenten die, wars van de soms logge onderwijsprocedures, gewoon aan de slag gaan met het invoeren van experimenten met social media middelen. Wanneer hen de vraag gesteld wordt waarom ze social media in de les gebruiken, komen  onder meer de volgende argumenten naar voren:

 • Je brengt de buitenwereld binnen
 • Anytime, any place, any pace
 • Link tussen lesstof en actualiteit
 • Denk- en samenwerkingsprocessen transparant maken
 • Aansluiten bij interesse en voorkennis van je leerlingen
 • Afwisseling in werkvormen
 • Mogelijkheid om feedback en expertise van buiten te ontvangen

Zo doen ze dat

Ik kende al wel een aantal interessante praktijkvoorbeelden, maar na een oproep op Twitter kwamen een aantal voor mij nieuwe mooie cases binnen. Misschien zijn de voorbeelden die ik hieronder noem allemaal nieuw voor je. Of ken je er een paar. Misschien zit er niets nieuws voor je bij. Ik wil ze toch graag met je delen. Laat je inspireren door de voorbeelden. Ga er zelf mee aan de slag. Neem contact op met elkaar. Bundel de krachten (nog meer)!

Toepassingen

 1. Yammer als feedback op portfolio. Initiatiefnemer: @rubenvandeven,  ROC West-Brabant, Zoomvliet College Roosendaal
 2. Geschiedenis MOOC bij examenvoorbereiding  Geschiedenis. Initiatiefnemer: @jelmerevers , UNIC Utrecht.
 3. Twitter en website als ondersteuning bij Engels. Initiatiefnemer: @gijspalsrok, Veluws College Walterbosch
 4. Dubbele Flipping the classroom bij Natuurkunde en Wiskunde. Initiatiefnemers: @snarfje en @betakarel , Helen Parkhurst Almere
 5. Yurls pagina en Twitter bij Engels. Initiatiefnemer: @adriennedekock, ROC West-Brabant, Effent Oosterhout.
 6. Twitter, lesvoorbeeld om toe te passen bij Aardrijkskunde. Initiatiefnemer @davidpijpaert,  RSG Stad & Esch, locatie Diever
 7. Social media debat, lesvoorbeeld voor toepassing bij Maatschappijleer. Initiatiefnemer @socialmediawijs voor Sondervinck College, Veldhoven
 8. Stripverhaal maken en delen, reageren, feedback en leren: “Smedrfel”. Initiatiefnemer: @sjaboepaan, diverse scholen, waaronder OBS Op ’t Hof,Tricht
 9. Inzet diverse social media middelen bij Minor traject Marketing. Initiatiefnemer: @pietvandenboer,  Minor Marketing, Avans Hogeschool Breda
 10. Mentor Module Mediawijsheid en digitale identiteit ” Mondo”,  t.b.v. Wereldburgerschap. Initiatiefnemer: @borisberlijn, Ashram College , locatie Alphen aan den Rijn
 11. Twitter als ondersteuning bij eindexamenklas 4-VMBO Aardrijkskunde. Initiatiefnemer: @borisberlijn, Ashram College , locatie Alphen aan den Rijn

Overkoepelende initiatieven                                                     

 • Ideeënboek social media in het onderwijs (PDF)
 • Boektweepuntnul (BOEK) praktische ICT  toepassingen in de lespraktijk
 • Lente in het onderwijs: (WEBSITE) verzamelt initiatieven van praktische inzet van social media in de les.
 • Thecrowd (WEBSITE) leergemeenschap voor onderwijsprofessionals die samenwerken aan inspirerend onderwijs voor de toekomst
 • Social media in het mbo (FACEBOOK) Facebook pagina voor iedereen die werkzaam is in het mbo en/of het onderwijs wil vernieuwen.

Ken je nog meer pareltjes? Laat het weten in een reactie onder dit blog.

Leren van, over, door,  met en voor elkaar met behulp van social media. De sky is the limit!

 

 

24 reacties aan “Social media in het onderwijs: en nu de praktijk!”

 1. Kritisch blogcollectief Onderzoek Onderwijs van een groep Nederlandse en Belgische docenten en onderwijsonderzoekers.

 2. Eus van Hove zegt:

  Docenten moeten zich niet gek laten maken door de overvloed aan web2.0 tools, apps en social media.
  En kunnen hun beperkte tijd beter besteden aan professionele media in plaats van sociale media.

  • Hannelore zegt:

   Interessante gedachte, Eus. Uiteraard valt ook voor jouw argumenten wat te zeggen. Alle mediamiddelen hebben hun voor-, en nadelen. In deze blog noem ik een aantal argumenten om social media te gebruiken die ik teruggekoppeld kreeg van de docenten. Buiten dat is natuurlijk een groot voordeel van social media: het sociale aspect: mogelijkheid tot snelle interactie, kennisdelen met mensen met gelijke interesses, elkaar helpen in het leerproces. Dat sociale aspect komt niet altijd even goed naar voren bij de professionele media (ik neem aan dat je hier bedoelt: een ELO, tv. Etc?), waarin het volgens mij meer gaat om zenden van informatie. Bovendien kan ik me voorstellen dat het kostenaspect ook meespeelt. Social media zijn (veelal) gratis, dus is de drempel lager om ermee te experimenteren. Uiteraard is het ondoenlijk om alle ontwikkelingen op de voet te volgen, maar je hoeft ook niet alle tooltjes zelf uit te testen. Gelukkig zijn daar dan weer boeken en sites voor waarin mensen die dat leuk vinden dat uitzoeken en die kennis weer delen. Factor tijd hoeft daarin in mijn beleving dan ook geen belemmerende rol te spelen. Goede inzet van mediamiddelen (Of het nu om professionele of sociale gaat) kan juist helpen bij het efficienter inrichten van je onderwijs.

   • Erno Mijland zegt:

    En dan kun je nog een boompje opzetten over de vraag of sociale media niet vaak ook professionele media zijn. Steeds meer professionele organisaties zetten bijvoorbeeld Facebook in voor communicatie met de klant of Yammer voor interne kennisdeling, zodat niet iedere collega afzonderlijk het wiel aan het uitvinden hoeft te zijn.
    Leerlingen, zeker in het beroepsonderwijs, na laten denken over hoe je sociale media professioneel kunt inzetten, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden lijkt me buitengewoon relevant. En Eus, op je eerste opmerking, leraren moeten zich überhaupt niet gek laten maken. En op je tweede opmerking: sociale media kun je ook inzetten om tijd te besparen. Ik zie in het onderwijs volop voorbeelden van hoe interne communicatie via reeksen e-mails met een slimme toepassing veel efficiënter kan.

 3. Eus van Hove zegt:

  Veel Twitteraars zijn onbekend met de uitgebreide mogelijkheden die professionele media in het onderwijs bieden. Professionele media kosten geld, maar dan krijg je wel kwaliteit.

  Het scheelt nogal of je als docent Facebook als elektronische leeromgeving gebruikt, of dat je kunt werken met de geavanceerde mogelijkheden van een professioneel medium als Blackboard. Als docent bedenk je je wel om bijvoorbeeld de gratis webtool Socrative te gebruiken, want elektronisch toetsen in Blackboard gaat veel professioneler.

  http://www.vanhove-onderwijsadvies.nl/column.html#socialmedia

  • jelmer evers zegt:

   ehm, nee absoluut niet. ELO’s zijn over het algemeen spooksteden met heel veel content. Slecht ontworpen en niet gebruiksvriendelijk. Ik bied content aan in de ELO, vinden leerlingen ook fijn. Maar voor de rest een mix van tools waar de leerlingen mee bekend zijn en waar ze het prettig vinden om mee te werken. Ik spreek uit ervaring dat socrative 10 keer zo effectief is als een ELO voor activerende didactiek. Quizen in ELO’s zijn wel fijn om voortgang bij te houden. Zo kies je dus en stel je een persoonlijke leeromgeving voor de leerling samen.

 4. Afgelopen week gelezen op het web (weekly) « It's all in the Cloud! zegt:

  […] Social media in het onderwijs: en nu de praktijk! » SocialNed […]

 5. Site met vele lestoepassingen op het gebied van o.a. Media.
  Toepassingen voorzien van stap-voor-stap-instructie.

 6. Hoi Hannelore,

  bij de voorbereiding van één van onze trainingen kwam ik dit lesidee tegen. Het gaat over het Google Art Project. Niet direct een social medium, maar door de social sharing mogelijkheden via o.m. Facebook en Google+ een interessante manier om jongeren kunst te laten kijken en bespreken.

  http://www.onderwijsvanmorgen.nl/lesidee-wereldwijd-kunst-bekijken-in-de-les/

  Prima blog trouwens! Eindelijk weer eens wat nieuwe voorbeelden van het gebruik van sociale media.

  Groet,

  Thijs

 7. Ashwin zegt:

  Dag Hannelore,

  Leuk en positief stuk! Lekker praktisch, daar houden de meeste docenten toch van.
  Bedankt voor de vermelding van de Facebook pagina! Met z’n allen kunnen we het onderwijs helemaal van nu maken.

  Groet, Ashwin

 8. Willem zegt:

  Ik vind het wel bijzonder dat er mensen zijn die social media vergelijken met het gebruik van een ELO en dan voor de ELO kiezen.
  We vergelijken het schoolbord toch ook niet met een ELO en zeggen dan dat je beter voor “dat zwarte bord” kunt kiezen?
  Het zijn onvergelijkbare grootheden met heel verschillende gebruiksmogelijkheden. Het valt “domweg” niet te ontkennen dat sommige social media tools mogelijkheden bieden die in nog geen enkele ELO zijn ingebouwd (en ik hoop dat dat ook nooit gaat gebeuren).
  Onzinnig om te suggereren dat je met Socrative echte toetsen kunt en/of moet afnemen. Die tool heeft andere eigenschappen die veel meer uit je lessen kunnen halen dan welke ELO dan ook.
  Jelmer verwoordt het mooi met de woorden: activerende didactiek.
  Aan Eus zou ik willen vragen:
  Heb je Facebook wel eens uitgeprobeerd in je onderwijs, dus op een andere manier dan er reacties achter te laten? Hoe reageerden je leerlingen?

  • Eus van Hove zegt:

   Willem, het risico van al die hosanna-verhalen over gratis webtools en gratis Twitter en gratis Facebook zouden bestuurders wel eens doen besluiten niet meer te investeren in professionele media.
   Net als digitaal lesmateriaal zullen docenten dan zelf een elektronische leeromgeving van gratis webtools bij elkaar moeten scharrelen.

   En Willem, heb jij wel eens Blackboard uitgeprobeerd in je onderwijs?

   Ik gebruik Twitter, Facebook en een heel scala aan gratis webtools in mijn lessen, maar dit alles haalt het niet bij de mogelijkheden van professionele media als Blackboard.

   • Willem zegt:

    Mijn ervaring reikt verder dan uitproberen gelukkig, dus ik ik kan zeggen dat ik weet waarover ik praat. Naast Blackboard heb ik ervaring met Natschool en Moodle.
    Verder blijf ik bij mijn bewering dat het geen kwestie is van of het een, of het ander. Beide zijn prima naast elkaar te gebruiken en kunnen elkaar prima aanvullen. Je geeft zelf aan dat jij ze ook gebruikt in je lessen. Waarom zou je dat doen als je het eigenlijk niks vindt? Dat begrijp ik eerlijk gezegd niet!

    • Hannelore zegt:

     Eens. Een ELO en social media middelen kunnen heel goed complementair aan elkaar gebruikt worden. Dus En/En in plaats van of/of. Uiteraard blijven zowel een ELO als social media slechts hulpmiddelen voor je onderwijs, en is het nooit een doel op zich!

 9. Frederik De Baets zegt:

  Dag Hannelore,
  Interessant artikel dat inspiratie kan bieden. Steeds fijn om mensen te ‘ontmoeten’ die hun materiaal en ideeën met anderen willen delen. Op mijn blog ivm ICT en Web 2.0-tools in de taalklas (http://taalklas2punt0.blogspot.be) probeer ik daar ook mijn steentje aan toe bij te dragen. Veel succes!
  Frederik

 10. Anne ten Ham zegt:

  Dag Hannelore,

  Samen met een collega hou ik een blog bij over sociale media en het onderwijs. Hier hebben we ook een aantal leuke voorbeelden in uitgewerkt. Kijk maar eens op http://mer-waardig.blogspot.nl/ Groet Anne ten Ham

 11. […] Social media in het onderwijs: en nu de praktijk! » SocialNed  (de basis van dit artikel) 11 praktijkvoorbeelden van docenten die social media gebruiken in hun les. http://www.socialned.nl/ […]

 12. Koen Steeman zegt:

  Toevallig ben ik nu een jaar met mijn klas @StartblokGroep7 aan het twitteren en heb ik mijn bevindingen via hetkind.org laten optekenen (http://hetkind.org/2013/01/27/leraar-koen-boort-met-klassentwitter-in-cuijk-nieuwe-leerwegen-aan/)

  Ik ontdek elke dag nieuwe mogelijkheden en aansprekende onderwijsvernieuwingen samen met betrokken leerlingen liggen binnen handbereik!

 13. […] Social media in het onderwijs: en nu de praktijk! Delen:TwitterFacebookGoogle +1LinkedInPrint Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs door Marco Derksen . Bookmark de permalink . […]

Geef een reactie

(verplicht)

(verplicht)

© 2010 Socialned | Beheer Powered by Indigo Webstudio Suffusion WordPress theme by Sayontan Sinha